- Mount Everest befinner seg i Mahalangur kjeden. Det er 29.035 fot (8848 meter) høyt.
- Mauna Kea, en hvilende vulkan fra Hawaii, er det høyeste fjellet i verden når man ikke måler fra havoverflaten.
- Fjellet er over 60 millioner år gammelt og ble skapt som resultat av at den indiske tektoniske platen skjøv imot den asiatiske platen. Takket være regionens tektoniske aktivitet blir Everest omkring en kvart tomme høyere hvert år.
- Fjelltoppen befinner seg på grensen mellom Nepal (mot sør) og Kina (også kjent som Tibet – mot nord).
- «Chomolungma» stammer fra tibetansk og betyr «universets hellige mor».
- For å holde varmen anbefales det at fjellklatrere benytter oksygen på toppen. Med hensyn til mat spises det mye ris og mange nudler før man når til toppen. Fjellklatrere forbrenner i gjennomsnitt mer enn 10.000 kalorier hver dag. Dette tallet dobles når man er på den siste strekningen. Fjellklatrere slanker seg som regel mellom 10 og 20 pund under ekspedisjonen.
- Fra 1924 i august 2015 er det blitt rapportert at 282 mennesker (169 fra vesten og 113 sherpaer) har møtt deres død på Everest. Når vi nå er på emnet bør det sies at 102 fjellklatrere døde da de prøvde å bestige den siste strekningen uten å benytte supplerende oksygen. De aller fleste døde kroppene ligger i snøen på fjellet, selv om den kinesiske regjeringen hevder at de har fjernet mange av kroppene. Den mest vanlige grunnen til dødsfallende er fall, skred og eksplosjoner, og høydesyke.
- Den yngste personen som noensinne har besteget fjellet er amerikaneren Jordan Romero, som besteg fjellet som 13-årig 23. mai 2010, fra nordsiden.
- 14 fjellklatrere har klart å krysse over fra den ene siden til den andre.
- På toppen kan vinden blåse helt opp til en fart på 200 km i timen.
- Det tar som regel omkring 40 dager å nå til toppen, da kroppen har bruk for tid til å justere seg til høyden.
- De første fjellklatrerne som nådde til Mount Everests topp uten bruk av flaskeoksygen var Reinhold Messner og Peter Habler i 1978. Siden da har 193 fjellklatrere klart å nå til topps uten bruk av supplerende flaskeoksygen. Det er omkring 66 % mindre oksygen i hvert åndedrett på toppen enn det er ved havoverflaten.
- Inntil videre har flere enn 7000 mennesker besteget Mount Everest. De forskjellige rutene er blitt dokumentert av 4000 mennesker.
- Den eldste personen som har besteget Mount Everest var den japanske Miura Yiuchiro, på 80 år, 23. mai 2013.
- Det er 18 forskjellige klatreruter til Mount Everests topp.
- Den første kvinnen som besteg Mount Everest var den japanske fjellklatreren, Junko Tabei, i 1975.
- For å unngå å falle benytter fjellklatrere nylontau (10 mm i diameter). For å sikre at de når til fjellets topp, bruker fjellklatrerne piggete sportsstøvler. Dessuten bruker de isøkser, som kan hjelpe med å forhindre at de faller ned på de isende overflatene. Med hensyn til tøy har de tykke drakter fylt med gåsefjær.
- Folk som bor i det vestlige Nepal kalles som regel for sherpaer. De migrerte opprinnelig fra Tibet for flere århundre siden. De hjelper fjellklatrerne med å bære mat, telt, og forsyninger til de mellomliggende leirene som befinner seg på de forskjellige basen camps.
- Fjellklatrere bruker flaskeoksygenet deres for første gang ved 7925 meter (26.000 fot), men det gjør bare en 915 meters forskjell. Ved en høyde på 8230 meter føles det som om man er 7315 meter over havets overflate, noe som ikke er en enorm forskjell.
- Temperaturene kan falle til helt ned til -62°C.
Mount Everest base camps
Det er to muligheter for de som er modige nok til å bestige Everest – du kan enten takle fjellet fra Kina-siden eller erobre det fra Nepal-siden. For å venne deg til det spesielle været og de ekstreme klimaforholdene ved en slik høyde er det to base camps på vei opp, hvor alle turister som planlegger å dra videre er forpliktete til å tilbringe et par dager slik at kroppen kan venne seg til forholdene slik at du unngår høydesyke. Det er leger på begge base camps som gir fjellklatrerne gode råd før de drar videre. Det å bli på en base campe en stund reduserer risikoen for helseproblemer som har med endringer i trykk og høyde å gjøre.
South Camp befinner seg i Nepal; North Camp befinner seg i Tibet. På tross av at det er mulig å nå til den nordlige leiren med bil om sommeren er South Camp mer populær. De lokale innbyggerne som tidligere drev med landbruk og kveg fokuserer nå bare på å gi besøkende alt det de har bruk for, fra hjelp til å bære bagasje opp til fjellet til å tilby mat, ved, og diverse produkter. Utover de to base camps på vei til fjellets topp er det også andre leire, både før og etter, som er designet for de som virkelig har tenkt seg å nå det høyeste punktet i Himalayafjellene.
Forsyningene til South Camp leveres av sherpaer siden det ikke er mulighet for å levere mat, medisin, og så videre på andre måter i dette området. En av de mest populære fraktmetodene er med yakokser – lokale dyr som kan bære tung baggasje.
Det blir sagt at å dra på ferie til en base camp er det nærmeste en vanlig person man kommer en reise til verdensrommet.
Den første personen som besteg Mount Everest
De første menneskene som besteg fjellet var Sir Edmund Hillary fra New Zealand og Tenzing Norgay fra Nepal. De to besteg fjellet sammen, på den sørlige ruten. Til slutt nådde de til toppen – hvor menneskeheten ennå ikke hadde satt fotsporene sine.
Denne begivenheten fant sted i 1953, da Kina hadde stengt Everest for besøkende og bare tillot en ekspedisjon i året. Norgay og Hillary nådde til toppen på tross av sterk vind som gjorde at fjellklatrerne noen ganger var nødt til å bli på det samme stedet i flere dager. Edmund Hillary ble slått til ridder av Dronning Elizabeth II i Storbritannia. Selv om Hillary og Norgay bare var på toppen i 15 minutter har disse 15 minuttene samme betydning for verdenshistorien som Armstrongs første trinn på månen.
Den yngste personen som noensinne er nådd til fjellets topp er en elev fra åttende klasse, fra California, som bare var 13 da han nådde til fjellets topp. Den nepalske jenta, Ming Kipa Shira, er den nest yngste personen som noensinne har besteget fjellet. Dette skjedde i 2003, da hun var 15 år gammel. Den eldste mann som har nådd fjellets topp er Miura Yiuchiro fra Japan som var 80 år på tidspunktet. Den eldste kvinnen som er nådd til fjellets topp er Tamae Watanabe fra Japan, som var 73 år på tidspunktet.