Bestige høye fjell – hva bør man tenke på?

Det er mange som har en drøm om den ultimate fjellturen, nemlig å bestige verdens høyeste fjell. Enten man er av dem som foretrekker Mount Everest eller tviholder på den lokale benevnelsen Sagarmatha eller Chomolungma, så er Himalaya målet for ekspedisjonene dine.

Foruten at det omkommer titalls mennesker der hvert år, så er det mange andre ting som kan skje. Du kan bli snøblind, få forfrysninger, bli dehydrert eller til og med oppleve hallusinasjoner. Det å bestige verdens høyeste fjell er rett og slett livsfarlig.

Jo farligere, jo mer spennende for noen av de mest eventyrlystne menneskene i verden.

Begrense og ha alt du trenger

Du kan ikke bare bestille flyreise og tro at alt vil gå som en lek. Du må pakke en sekk som du aldri har pakket sekker før. Den skal ikke bare inneholde alt du trenger, den skal være så lett som mulig.

Finn en flyreise som gir deg noen utfordringer – enten det er Mount Everest eller til late dager på stranda.

Øve på lite oksygen

Over 8000 meters høyde er det nesten ingen oksygen. Likevel velger noen å gå uten oksygentank på ryggen. Helt spektakulært mener mange, men også mulig for noen. Men man må kjenne på følelsen av å besvime og samtidig utføre hardt arbeid. For er det nemlig ikke noe du takler, så har du ingenting på verdens høyeste fjell å gjøre.

Lære seg å klatre

Det er ikke alle ruter som krever klatring til verdens tak. Men du må kunne noen ferdigheter innenfor klatring. Du skal gå i tau og vite hvordan du bruker trinser og stag. Læring gjør mester, men likevel er det bare noen få mennesker som har besteget de største fjellene i verden.

Er du en eventyrlysten person eller bare vil finne deg en flyreise du kan ta en ferie med, så tenk gjennom hva du trenger!