Hvordan velge riktig liggeunderlag til din tur?

Når man skal ut på en så stor og krevende reise som Mount Everest er så er det utrolig viktig at får hvile godt. For å kunne hvile godt så er man nødt til å ha riktig utstyr. Du trenger en god sovepose og ikke minst et godt liggeunderlag. Selv om vi må innrømme at du ligger nok ikke like godt som du gjør fra en seng som er funnet på Sove.nu. Det som er viktig er at man investerer i et liggeunderlag som:

  • Tar minst mulig plass
  • Holder seg i klima
  • Lett å bære
  • Enkel å pakke ned
  • Enkel å pakke opp

Denne guiden er kun ment for tips vi anbefaler alltid at du sjekker med en ekspert-butikk og reiseselskapet du reiser med for å få riktig utstyr med deg på turen.

Hvordan velge riktig liggeunderlag?

Når du skal velge liggerunderlag så er det flere viktig ting du må tenke på. Nedenfor skal vi gå igjennom disse punktevis.

R-verdien

Ettersom du planlegger å legge ut på en tur som er kun for seriøse så antar vi at du ser på utstyr i den profesjonelle skalaen. Her er alle liggeunderlag merket med noen som vi kaller for R-verdien. Den sier noe om isolasjonsevnen til liggeunderlaget. Når du skal til Mount Everest så trenger du mest sannsynlig et liggeunder med minimum 4,5 i R-verdi.

Oppblåsbar eller hard?

Det finnes flere forskjellige typer liggeunderlag og de aller fleste som reiser til Mount Everest velger en oppblåsbar variant. På deler av turen vil du sove på en nepalsk madrass. Fordelen med oppblåsbar er at den tar kort tid å pakke opp og ned. Det som er viktig hvis man velger oppblåsbar variant er at man tar med utstyr så man kan fikse evt hull som måtte komme i denne.

Hvor mye koster et liggeunderlag?

De kommer i alle prisklasser men her gjelder det å velge kvalitet fremfor pris. Et godt liggeunderlag av god kvalitet koster mellom 2000,- og 5000,-. Hvis du er usikker på hvem du skal velge så anbefaler vi at du sjekker med betjeningen i butikken du kjøper den hos. Fortell hva du skal bruke den til og du vil bli guidet til å velge riktig underlag.