Dette koster det å bestige Mount Everest

Har du lyst til å bestige verdens høyeste fjell? Få ting er så tilfredsstillende som å endelig stå på toppen. Samtidig er få ting så tungt. Her går vi gjennom kostnadene du må tenke på.

Mount Everest er legendarisk. Det er også farlig om man ikke er godt forberedt. Mange drømmer om den ultimate fjellturen, men det er ikke enkelt å få til. Her kommer en liste over hva du trenger for å klare det.

Trening

Man må være ekstremt godt trent for å bestige Mount Everest. Du må ikke bare kunne gå lange og bratte turer, men du må også tåle ekstrem kulde og lav lufttetthet. På toppen er det kun 25 % av oksygennivået vi er vant til i lavlandet. Oppsøk lege, personlig trener og noen som har gått turen før.

Flybilletter

Mount Everest er på grensen mellom to land, og har to sider man kan gå opp. Den ene er i Tibet, den andre er i Nepal. De fleste klatrer opp fra Nepal. Da trenger du flybilletter til landet.

Fra hovedstaden Kathmandu kan du ta en kort flytur til Lukla. Derfra tar det rundt 10 dager til fots frem til Everest Base Camp. Her bor mange i flere uker for å akklimatisere seg og vende seg til den tynne luften. Ofte skjer dette mens de venter på at veien til fjellet skal åpnes i mai.

Opphold Everest Base Camp

Man bor altså her i flere uker for å vende seg til forholdene. Her kan man bo i telt med plass til 10 personer for nede i $14 per natt. Det er allikevel ikke all verden man får for denne prisen, men det er altså ikke den største utgiften på turen. Les mer om oppholdet.

Utstyr

Du må pakke for ekstreme forhold. Det kan være nede i 40 minus på toppen, og det kan blåse kraftig. Klær, sekk, telt, sovepose og alt annet utstyr må tåle disse forholdene. Det må som sagt du også gjøre.

Turen tar ekstra lang tid på grunn av forholdene. Man må vende seg til verre og verre tilstander underveis. Da trenger man nok mat for hele turen. Man trenger også tanker med oksygen, både til deg selv og til guiden din.

Du kan lese mer om utstyr i denne pakkelisten. Husk alltid å sjekke med erfarne fjellfolk om du har fått med deg alt du trenger.

Hva koster det totalt å gå Mount Everest?

Prisene varierer dessverre veldig mye – fra $30 000 til $100 000. Altså minimum 276 000 kr. Dette er avhengig av hva slags selskap man bruker. Noen selskaper tilbyr vestlige guider til vestlige kunder, men en lokal guide vil være billigere.

Det koster i seg selv $11 000 bare for å få lov til å gå turen. Dette er noe utlendinger betaler til Nepals myndigheter for å få tillatelse, og inkluderer også ulike avgifter. Hvis du vurderer et lån, bør du låne penger hos en finansagent. Disse sammenligner ulike lån så du får best mulig tilbud.

Everest er dyrt, men er også det ultimate fjellet. Å bestige toppen er en opplevelse du aldri vil glemme. Les spørsmål og svar om turen hos New York Times.

Artikkelen inneholder partnerinnhold.
Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-