Er Mount Everest den største utfordringen du kan ta?

Det er en våt drøm for mange, men de færreste klarer det. Å bestige verdens høyeste fjell er ikke småtterier, og kan by på både fare, store utgifter og til tider kritikk faktisk. Vi ser på hvorfor Mount Everest er en populær utfordring og hva som kan gjøre den uoppnåelig for mange å bestige.

Mount Everest – verdens høyeste fjell

Mount Everest er verdens høyeste fjell (om du ikke har fått med deg det enda) og rager hele 8848 meter over havet. Selv om fjelltoppen ble sett på som uoppnåelig i flere tiår, er det nå desiderte pakketurer til toppen – men du bør være i god form om du vil prøve deg. Dessverre er det mange som overvurderer sine evne, og fysiske form, og må bøte med livet. Bare til Base Camp, som er første steg mot toppen, er det 35.000 turister som besøker årlig. Mellom 700-1000 personer prøver seg på en topptur og av dem er det cirka halvparten som klarer det.

Hvor mye det koster?

Alle som skal opp på Mount Everest vil gå ruten fra Nepal. Nepalske myndigheter tar et eget gebyr bare for tillatelse til å bestige fjellet, og det er på nåværende tidspunkt 11.000 USD. I tillegg kommer jo utstyr, hotell, flyreiser, guide og eventuelt sherpaer, som også skal ha en slant. Pluss, pluss alt det andre som hører med. Totalt kan du regne med at en topptur til Mount Everest vil ligge på 300-400.000 kroner. Så dette er ikke småpenger vi snakker om. Det er kanskje ikke så rart, at en tur til Mount Everest er forbeholdt de med romslig økonomi, som de med et veldig godt øye for aksjer, kirurger, forfattere og andre med romsligere økonomi enn folk flest. Men prisen er heller ikke så høy, at det er uoppnåelig selv med en gjennomsnittslønn. Mange får seg sponsorer og andre måter å hente inn investeringer på.

Hva med den fysiske formen og erfaring?

Du skal ha et minimum av erfaring for å bestige Mount Everest. Det vil i hvert fall øke sannsynligheten for at du klarer deg gjennom hele turen. Det er mange eksempler på personer som rett og slett bukker under, fordi de ikke er forberedt på hvor krevende en topptur er. Undersøk eventuelt med en reisearrangør så får du mer informasjon om dette.

Du kan jo også ta en tur til Base Camp da, som titusenvis av andre.