Kan man kjøre bil hele veien til toppen av Mount Everest?

Nordmenn er et folkeslag som er glad i å utfordre oss selv. Noen holder seg til å lære seg et nytt språk, bli bedre i sjakk eller drive med noen gründer-prosjekter på fritiden. Andre velger å utsette seg selv for fare med et håp om å nå verdens høyeste punkt: Mount Everest.

Men det er veldig lite informasjon (på norsk) om hvordan man kommer seg til verdens høyeste fjell. Hvor langt kan man kjøre? Er det mulig å snu på turen? Er det lett å få leiebil slik at man kan dra med seg alt av turutstyr?

Dette er noe av det vi skal svare på i denne artikkelen.

Hvordan skaffe seg transport til Mount Everest?

Vi vil anbefale at du tar kontakt med noen profesjonelle som gir deg en full Everest-opplevelse. Slike ekstremsport-turer er vel èn av få ganger det ikke lønner seg å fikse alt til reisen sin selv.

Adventure Consultants virker å være de som har lengst erfaring med å guide utlendinger oppover på fjellet. De har en underside på nettsiden som som rett og slett heter “Everest Expedition”.

Hvis du følger med en slik gruppe, så vil du også få ivaretatt sikkerheten din på en helt annen måte enn hvis du skal prøve å gjøre ting selv. I skrivende stund koster det 69,000 USD (!) å kjøpe seg inn på en gruppetur, så det er ikke akkurat gratis.

Kan man kjøre helt frem til foten av fjellet?

Ja, det kan man. Faktisk blir man nødt til det.

Det finnes ikke noen togstasjon eller flyplass i nærheten av verdens største fjell. Du blir derfor tvunget til å komme deg til Mount Everest gjennom en veistrekning som kalles “Friendship Road”.

Den er asfaltert, men ikke særlig enkel å kjøre.

Tips hvis du skal leie bil i Tibet

Som tidligere nevnt er vi en stor tilhenger av å kjøpe en pakkeløsning. Allikevel er det noen tips vi vil at du skal ta med deg hvis du kaster deg ut i leiebil-markedet i Tibet:

  1. Ikke vær naiv.
  2. Bestill kun leiebil fra store internasjonale selskaper.
  3. Les kontrakten NØYE før du signerer. Det lønner seg ikke å signere på papirer som står på et språk du ikke forstår.
  4. Hvis du har mye bagasje, så skal du enten leie en stor bil eller en bil med takboks.
  5. Ha en plan for hvor bilen din skal stå når du prøver å bestige fjellet.