Fjellklatring gjennom tidene

Vi mennesker har klatret i fjellene i tusenvis av år. Oldtidsmenneskene hadde store begrensninger, ettersom utstyret, teknologien, klærne og kunnskapen de hadde tilgjengelig, gjorde at mange fjelltopper bare kunne beskues på langt hold. Verdens høyeste fjell ble besteget allerede i 1953, og vi har allerede kommet en lang vei siden den gang. Fjellsport i dag bedrives av alle typer mennesker og man må på ingen måte dedikere halve livet til trening og planlegging for å delta.

Om du har reist gjennom fjell og daler i innlandet i Norge, har du helt sikkert sett gårdene og setrene som kneiser høyt oppe i fjellsidene. Før i tiden måtte man ofte ta til takke med det som var tilgjengelig, og dermed strekke seg langt etter å finne land man kunne dyrke. Før fjellklatring ble en aktivitet i moderne tid, måtte man ofte bestige fjelltopper av nødvendige årsaker.

Religiøse grunner stod også sentralt, som at man kunne bli opplyst av en høyere makt om man nådde toppen av et hellig fjell. De høyeste fjelltoppene, de man ikke kunne nå, ble ofte assosiert med slike overnaturlige eller guddommelige krefter.

Allerede tilbake på 1400- og 1500-tallet var Inca-indianerne i full sving, og besteg fjelltopper opp mot 7000 meter over havet i Andesfjellene.

Etter hvert som årene gikk, og mennesker fikk mer kunnskap, begynte det å gå sport i å bestige høye fjell. I dag er fjellklatring svært populært, ikke bare over i verdens høyeste fjell i Asia, men overalt i verden. Her til lands finnes det hauger av muligheter, enten man er amatør eller viderekommen, eller om man vil klatre i ekte fjell, eller klatretårn og -vegger.

Teknologi tar oss til nye høyder

Bestigningen av noen av verdens høyeste fjell ble gjort mulig ved hjelp av moderne teknologi og utstyr. Mye av det vi nyter godt av i dag, kan vi takke teknologiske fremskritt for å ha gjort mulig. Bare å reise til et annet kontinent kunne ta uker og måneder før i tiden, for ikke å snakke om muligheten til å besøke høye fjelltopper og dype hav.

Det er dog ikke bare under ekspedisjoner og ekstrem fjellklatring at vi har god nytte av teknologi – i dag brukes det i alt mulig, både for å gjøre livene våre lettere, samt til å tjene penger og til å underholde.

Bedre internettforbindelser, programvare og datautstyr har gjort at vår tids største underholdningsmedium har vokst fram: streaming, eller strømming, på godt norsk.

Folk flest ser ikke på TV lenger, men strømmer det de selv velger, når det passer dem best. Streamingtjenesten Twitch har vokst seg enormt stor over flere år, med en naturlig oppgang de siste par årene. Både innovative løsninger og gode ideer sørger for en smidigere jobbdag for veldig mange som tilbringer dagen foran PC-skjermen, og det gjøres stadig nye forbedringer.

Hvor framtiden vil bringe oss er det vanskelig å spå, men om vi skal ta lærdom av historien er i hvert fall én ting ganske sikkert – det kommer alltid til å komme nye teknologiske framskritt, og det vil lønne seg å følge med i tiden.