Invester penger uten for høy risiko

Tiden da man hadde pengene i madrassen er over. I mange år var det standard å la pengene stå i banken, enten på sparekonto, eller på diverse høyrentekontoer. Realiteten er imidlertid at dette ikke er særlig lønnsomt, og det er det mange som etter hvert har skjønt. Rentene som gis dekker så vidt opp for det du taper på inflasjon, som resulterer i at mange prøver lykken gjennom å investere i eiendom, aksjer, krypto og fond.

Investering er ofte synonymt med høy risiko. Det varierer basert på hva man investerer i, men i hovedsak må man være forberedt på at man kan tape alle pengene man satser. I nyere tid har flere latt seg friste til å investere i kryptovaluta, og det kan gå alle veier. Noen få har hatt flaks nok til å gå inn, og komme seg ut, på riktig tidspunkt – men mange har også tapt store verdier.

Det finnes også heldigvis alternativer med lavere risiko, og et av disse alternativene, som også har blitt populært de siste par årene, er det som kalles børsnoterte fond, eller ETF-er (Exchange Traded Funds).

Du kan tjene penger på ETF-er ved at de er rimeligere enn vanlige verdipapirfond, at de gir deg mulighet til å investere i en indeks, og at du kan spre risikoen utover.

Som med all investering er det alltid litt å sette seg inn i før man setter i gang, men ETF-er er like lette å satse på som vanlige aksjer. En av fordelene er også at du får tilgang til markeder som du normalt ikke kunne investert i som privatperson, samt at du kan satse på både norske og internasjonale indekser.

Investering i børsnoterte fond er altså en kostnadseffektiv form for investering, der du kan spre risikoen utover, og slipper samtidig å investere i ett enkelt selskaper. Det betyr i praksis at du kan tjene penger, selv om kursen går dårlig. Flere store tilbydere i Norge har allerede slengt seg på trenden.

Spar penger til ting som er viktige for deg

Sparing kan være seige saker, og det er ikke alle som har tålmodighet til det. Det blir imidlertid morsommere når du faktisk kan følge med på avkastningen fra uke til uke – og faktisk tjener penger istedenfor at de bare står der og støver ned på en konto.

Har man et spesielt mål man sparer mot, kan det også gjøre ventetiden mye mer motiverende.

Hva man sparer til varierer stort for alle mennesker, men ofte er det større ting som en ny bil, båt, hytte eller oppussing av badet. Mange sparer også for å få råd til drømmereisen. Uansett om man ønsker å dra på oppdagelsesferd på vårt eget kontinent, eller vil langt av sted til Syd-Amerika eller Asia, krever det gjerne noen måneder, eller år, med sparing og planlegging.

Så uansett om målet er å dra på helgetur til Paris, besøke en vingård i Toscana eller bestige Mount Everest i Himalaya, kan det være lurt å investere i framtiden!