Hva koster det å bestige Mount Everest?

De aller flest har hørt om verdens høyeste fjell, Mount Everest. Mange eventyrlystne fjellklatrere har ønske om å bestige dette fjellet. Mange har prøvd og mange har feilet, med fatale konsekvenser og død til følge. Tross alle farene som følger med, stopper det ikke eventyrlystne mennesker fra hele verden fra å forsøke.

Det er ikke så forferdelig mange nordmenn som har greid å bestige dette fryktede men vakre fjellet som ligger i Himalaya fjellkjeden mellom Nepal og Tibet. Første kjente norske bestigning av dette fjellet skjedde i 1985 av Arne Næss jr., Bjørn Myrer Lund, Odd Eliassen, Håvard Nesheim, Stein P. Aasheim og Ralph Høibakk.

Etter disse i 1985 har flere nordmenn hatt som mål å bestige dette fjellet. Totalt sett er det under 100 nordmenn som til nå har greidd denne bragden.

Å bestige verdens høyeste fjell er ikke så lett. Man blir utsatt for ekstreme værforhold, sterk vind og ekstrem temperaturer. Å bestige dette fjellet er ikke noe man bør begi seg ut på uten trening, kunnskap og grundig forberedelse, i tillegg til skikkelig utstyr.

Kostnad for å bestige verdens høyeste fjell

Å bestige verdens høyeste fjell er ikke gratis som å bestige et fjell her i Norge. For det første så ligger Mount Everest rimelig lang fra Norge. Bare billetter til Nepal, pluss all utstyr kan komme godt over 30-40 000 kroner.

 

I tillegg til dette så har prisene sakte men sikkert gått en vei, og det er oppover, mot fjelltoppen.

Kostnaden for å bestige Mount Everest fortsetter å klatre hvert år, men 2021 forventes å bli et enda dyrere år enn vanlig. De fleste ekstrautgiftene i år er covid-19-relaterte.

Generelt vil klatrere bruke alt fra $ 30 000 til $ 160 000 for å nå toppen av verden, noe som tilsvarer ca 250 000 kroner til 1.400.000 kroner.

Det er også blitt bevist at gjennomsnittskostnaden for bruk av guider og sherpaer stiger med årene. Om man sammenligner tall fra 2020 og 2021, så kan man annet se at dette beløpet har økt med ca. 3.5 prosent. Dette utgjør et femsifret beløp i norske kroner.

ExpedReviews egne data viser at gjennomsnittsprisen for å bestige Everest via South Col -ruten er $ 58.798, med en medianpris på $ 55.500. I mellomtiden er gjennomsnittskostnaden for å klatre fra den tibetanske siden (uten luksusprisen) $52.215 og medianprisen er $40.000.

Den aller største “kostnaden” med en slik ekspedisjon er ikke penger, det er livet. Som sagt så er dette fjellet lumsk og full av overraskelser. Det er ikke alle som kommer seg til toppen og ned igjen. Der er ikke engang alle som kommer seg forbi de første base-campene. Mange må gi seg underveis på grunn av skader, uhell eller andre uforutsette årsaker. Mange innser egentlig ikke hvor hardt det kan være før de selv er der på stedet. Så vurder igjen om å komme seg til topps av verdens høyeste fjell vil være verdt å risikere livet, ikke bare ditt eget, men også til de andre som er med deg.

Mens visse aspekter av kostnadene ikke bør spares på, er det andre steder hvor noen få kroner kan spares.

Hvordan kan man finansiere Mount Everest drømmen?

Vel, det er mange måter å kunne skaffe seg finansiering for en slik ekspedisjon. Man kan skaffe seg sponsorer om man markedsfører seg på en riktig måte. Banker tilbyr forbrukslån og andre typer lån til slike formål. Eller man kan begynne å investere og tjene litt etter litt slik at man kan spare.

En god måte å investere på er å kaste seg inn i det aller siste innen trading og kryptovaluta. Denne formen for investering er risikofylt i følge Kryptovaluta.info, samme som å bestige Mount Everest, men muligheten til en fin avkastning er tilstede så lenge man har kunnskap og interesse for nettopp det, og ikke minst at man kjøper og selger til rett tidspunkt.

Avkastningen vil gjenspeile hvor mye man har investert. Man trenger ikke å være en rakettforsker for å forstå at desto større investering, desto større blir avkastningen.

Man kan heller ikke forvente at man blir søkkrik eller får en avkastning på flere hundre tusen kroner bare over natta. Denne metoden for investering krever litt tålmodighet og en skikkelig dose dyktighet, kombinert med flaks. Som nevnt så er det risikofylt, men det er også en Mount Everest ekspedisjon.